Luchthaven Oostende-Brugge ontvangt 370.000 passagiers in 2022

Luchthaven Oostende-Brugge heeft er een uitstekend jaar opzitten. Het afgelopen jaar reisden 369.300 passagiers via de luchthaven, dat is 67% meer dan vorig jaar en opnieuw 81% van het aantal passagiers dat in 2019 via Oostende reisden. Ook op het vlak van cargo deed de luchthaven het opnieuw goed. Het verhandelde vrachtvolume bedroeg 51.000 ton.

Passagierscijfers

“Na twee uitzonderlijke en moeilijke jaren kon er in 2022 weer volop gereisd worden. De luchthaven kan over het volledige jaar dan ook mooie passagierscijfers en een uitstekende bezettingsgraad optekenen”, zegt CEO Eric Dumas. “De zomermaanden waren opnieuw absolute topmaanden voor onze luchthaven. In juli, augustus en september verwelkomden we 140.000 passagiers. Dat er opnieuw zorgeloos gereisd kon worden, was duidelijk zichtbaar.”

In totaal kreeg de luchthaven vorig jaar 369.363 passagiers over de vloer. Dat is een stijging van 67% ten opzichte van 2021 en opnieuw 81% van het aantal reizigers dat in 2019 via onze luchthaven reisden. “Een zeer mooi resultaat. In december verwelkomden we evenveel passagiers als in december 2019. Een mooie voorbode voor 2023”, zegt CEO Eric Dumas.

In 2023 wordt de Turkse bestemming Antalya opnieuw aan het vluchtschema toegevoegd. “In totaal kunnen reizigers opnieuw naar 13 Spaanse, Griekse en Turkse bestemmingen vliegen. We verwachten in 2023 minstens evenveel passagiers als dit jaar”, besluit Dumas. 

Cargo

Het vrachtvervoer via Luchthaven Oostende-Brugge laat voor het derde jaar op rij een mooi resultaat optekenen. Dit jaar werd iets meer dan 51.000 ton vracht afgehandeld op onze luchthaven. “Het verhandelde vrachtvolume ligt dit jaar iets later dan vorig jaar. Toen handelde onze luchthaven 62.000 ton af. 2021 was dan ook wereldwijd een buitengewoon sterk jaar. Deze lichte daling hadden we verwacht en beperkt zich niet enkel tot onze luchthaven. De economische ontwikkelingen hebben wereldwijd gezorgd voor een licht lagere vraag naar luchtvrachtvervoer”, zegt Dumas.

“Met 51.000 ton halen we hetzelfde resultaat als in 2020 en merken we nog steeds een stijging van 107% in vergelijking met 2019 (24.700 ton). De investeringen door de luchthaven, afhandelaarsbedrijven en externe partners in de verdere ontwikkeling van het vrachtvervoer werpen duidelijk hun vruchten af. In het voorjaar zal ook de nieuwe cargoloods, die Versluys Logistics op onze luchthaven bouwt, opgeleverd worden. We verwachten dan ook dat de vrachtvolumes de volgende jaar verder zullen toenemen.”

Egyptair en Qatar Airways blijven de belangrijkste cargomaatschappijen die onze luchthaven aanvliegen. Egyptair voerde dit jaar 30% meer vluchten uit via Luchthaven Oostende-Brugge in vergelijking met vorig jaar. De luchthaven ontving in 2022 met Mesk Air ook een nieuwe maatschappij die Oostende wekelijks aandoet. Daarnaast blijft onze luchthaven zeer aantrekkelijk voor humanitaire missies en kleinere vrachtvluchten met onder andere auto-onderdelen aan boord.

Business Aviation

Het aantal zakenvluchten steeg het afgelopen jaar met 12% op Luchthaven Oostende-Brugge. “Business aviation is een belangrijke pijler voor onze luchthaven. Sinds 2019 beschikt onze luchthaven dankzij NSAC over een gloednieuwe Business Terminal. NSAC biedt zakenreizigers de snelheid, het comfort en de discretie die zij nodig hebben. Deze stijging is een mooie bekroning voor het harde werk en de investeringen van NSAC. Samen met NSAC zullen we onze luchthaven blijven promoten”, zegt Dumas.

In 2022 nam NSAC ook twaalf nieuwe General Aviation loodsen in gebruik. Deze loodsen zijn een enorme meerwaarde voor de General Aviation activiteiten op onze luchthaven en zullen ook nieuwe commerciële bedrijvigheid aantrekken van kleinere luchtvaartspelers.