Versluys Groep wordt ook actief als logistieke vastgoedspeler en tekent exclusieve overeenkomst met luchthaven Oostende

Versluys Groep heeft een overeenkomst tot exclusieve samenwerking getekend voor het ontwikkelen van bepaalde delen van de luchthaven Oostende waarbij er gefocust wordt op een uitbreiding van 45.000 m² logistiek vastgoed. Met deze overeenkomst wil Versluys, naast zijn bestaande succesvolle residentiële vastgoedtak, op termijn ook een rol spelen als logistieke vastgoedspeler. In navolging van deze verbintenis met de luchthaven heeft Versluys de nieuwe vennootschap ‘Versluys Logistics’ opgericht. Deze nieuwe vennootschap zal in de toekomst alle logistieke vastgoedopportuniteiten van de groep overkoepelen en wordt voor 100% ingebracht in de Versluys holding.

Logistiek vastgoed met duurzaamheid karakter op premium locaties

Versluys Logistics zal zich in de ontwikkeling en bouw van logistieke vastgoedparken baseren op drie belangrijk pijlers. Ten eerste zal er veel aandacht besteed worden aan het zogenaamde ‘build-to-suit’ principe waarbij in de ontwikkeling van magazijnen maatwerk aangeboden wordt dat naadloos aansluit op de specifieke noden van de klant. Daarnaast zal Versluys Logistics enkel vastgoed ontwikkelingen met een uitgesproken duurzaam karakter waarbij maximaal gebruik gemaakt zal worden van hernieuwbare energiebronnen. Als derde pijler zal Versluys Logistics enkel logistiek vastgoed ontwikkelen gelegen op premium locaties en binnen een hoogstaand Versluys-label dat voldoet aan strenge veiligheids- en kwaliteitsnormen.

Bart Versluys (CEO Versluys Groep)

“De coronacrisis hakt zwaar in op de economie waarbij verschillende sectoren bijzonder hard getroffen worden. De vastgoedsector blijkt echter grotendeels versterkt uit deze crisis te komen. Naast de boomende residentiële markt is door de sterk groeiende onlineverkoop ook de vraag naar logistiek vastgoed amper nog bij te houden. De overeenkomst die we gesloten hebben met de luchthaven van Oostende geeft ons de opportuniteit om de komende jaren ook in dit snel groeiend marktsegment uit te groeien tot een toonaangevende speler. Hoogwaardige logistieke magazijnen rond luchthavens zijn immers uitermate gegeerd. De luchthaven van Oostende wil deze unieke kans ook aangrijpen om in de toekomst uit te groeien tot een moderne logistieke cargo hub. Voor Versluys Groep is deze overeenkomst met de luchthaven zonder twijfel een belangrijke milestone. De oprichting van Versluys Logistics is een bijkomende katalysator binnen de holding en zal gepaard gaan met een reeks bijkomende vacatures. Op deze manier bevestigen we onze ambitie om verder te diversifiëren in verschillende vastgoedsegmenten.”

Marcel Buelens  (CEO Internationale Luchthaven Oostende-Brugge)

“De groep Egis is zeer opgetogen met deze nieuwe publiek-privé samenwerking in de ontwikkeling voor de luchthaven van Oostende als belangrijke logistieke draaischijf voor Vlaanderen, met ideale ligging tussen Noord-Frankrijk, Nederland en de UK. Het is onze ambitie en visie om samen met de havens van Oostende en Zeebrugge de regio uit te bouwen als logistieke draaischijf met enorm potentieel wat job creatie betreft voor de jonge mensen in ons mooie Vlaanderen. Door de Corona crisis is er heel veel vraag naar air cargo capaciteit en deze vraag kunnen wij samen invullen. Wij hebben hier aan zee de mogelijkheid om binnen het kader van onze milieuvergunning de groei van de luchthaven te bestendigen in harmonie en met respect voor haar omgeving.”

Bart Tommelein (Burgemeester Oostende)

“Samenwerken maakt ons sterker. Dat bewijzen we in Oostende eens te meer: onze luchthaven en onze lokale ondernemers slaan de handen in elkaar. Door de uitbouw van logistieke magazijnen met een duurzaam karakter, versterkt Versluys Holding onze stad in dit segment van de markt als een internationale speler. De werkgelegenheid die het bedrijf hiermee ook voor laaggeschoolde mensen schept, juichen we zeker toe. Samen maken we van onze luchthaven een logistiek knooppunt voor bedrijven uit de hele wereld, een extra troef voor Oostende.”

Charlotte Verkeyn (schepen van Ondernemen Oostende)

“Stad Oostende stelt alles in het werk om de luchthaven van Oostende alle kansen te geven en werkt actief mee aan de uitbouw ervan. Er komt hierdoor ook schot in het verhaal rond de logistieke uitbreiding. Het feit dat de Versluys Groep mee wil stappen in deze nieuwe dynamiek en zal investeren in logistieke magazijnen bewijst dat onze visie gedeeld wordt en wij zijn dan ook uitermate tevreden met deze nieuwe samenwerking. Niet onbelangrijk is uiteraard ook de tewerkstelling die deze logistieke uitbouw rond de luchthaven met zich zal meebrengen: direct ter plaatse, en indirect in meerdere aanverwante sectoren.”


Over Versluys Groep

Met meer dan 775 residentiële gebouwen behoort Versluys Groep sinds 1908 tot één van de meest toonaangevende projectontwikkelaars in België. Sedert enkele jaren is Versluys ook actief in Nederland met onder meer het prestigieuze project ‘de Blanke Top – The residence’ in Cadzand-Bad waar ook nog bijkomende grondposities werden ingenomen die zullen resulteren in een aanbod van een 150-tal nieuwbouwappartementen. In de historische haven van Oostende ontwikkelt en bouwt Versluys Groep het project Oosteroever. Deze volledig nieuwe stadswijk met bijna 1000 nieuwbouwappartementen en bijhorende handelszaken bevindt zich in een gevorderd stadium waarbij reeds een 10-tal deelfasen zijn afgewerkt of in ontwikkeling zitten waaronder de beeldbepalende Ensor Towers. Daarnaast omvat de pijplijn nog enkele tientallen toekomstige projecten op de Oosteroever site en verschillende nieuwe projecten die verspreid zijn over de kust en het binnenland. Versluys Groep heeft een 80-tal vaste werknemers in dienst en werkt dagelijks samen met een 300-tal werknemers via onderaanneming. Om de huidige groei op te vangen is de groep nog op zoek naar heel wat bijkomende vacatures. In oktober zal hiervoor ook een nieuwe bijkomende kantoorvleugel opgeleverd worden op de hoofdzetel in Oostende.

Over Luchthaven Oostende-Brugge

De Internationale Luchthaven Oostende-Brugge maakt deel uit van de Franse groep Egis in de LOM-LEM beheersstructuur sinds 2014. Hierbij staat LEM Oostende Brugge NV in voor de operationele en commerciële uitbating van de luchthaven (LEM, Luchthaven Exploitatie Maatschappij) en de overheid (LOM, Luchthaven Ontwikkelings Maatschappij) staat in voor de basisinfrastructuur. De beheersovereenkomst is opgemaakt voor 25 jaar m.a.w. tot 2039.

We hebben met de luchthaven 4 algemene doelstellingen:

Luchthaven uitbouwen tot economische motor en draaischijf in de ruimste zin (op niveau van tewerkstelling, technologie, innovatie, aanverwante activiteiten) en dit op 4 domeinen:

  • Passagiers (leisure): in 2019 457.423 passagiers – 750.000 passagiers bereiken tegen 2030
  • Luchtvracht: in 2019 24.757 ton – 100.000 ton afhandelen tegen 2030
  • General Aviation (kleinere chartervluchten, zakenvluchten, business jets, civiele/militaire helikopter vluchten, …)
  • Onbemande vliegtuigen (drones)

De luchthaven uitbouwen als kennis- en onderzoekscentrum ism externe partners

Leisure

Onze grootste klant op vlak van leisure is momenteel TUI fly. 

TUI fly heeft een aanbod van 22 zonnige bestemmingen. Er wordt hard gewerkt om andere luchtvaartmaatschappijen naar Oostende-Brugge te brengen en het aanbod van bestemmingen uit te breiden.

Cargo

Voor cargo werken we op vandaag samen met onder meer Egypt Air Cargo, Strike Aviation, Kalitta Air, Qatar Airways, Magma, Aerotranscargo, Uzbekistan & Hong Yuan Group. De komst van de nieuwe vrachtafhandelaar Bcube Air Cargo Belgium, die naast Aviation Services Ostend (het vroegere Aviapartner) de afhandeling voor cargoluchtvaartmaatschappijen verzorgt,  heeft ervoor gezorgd dat er nieuwe maatschappijen konden aangetrokken worden om een echte cargo & logistieke hub uit te bouwen. Egis (LEM) doet er alles aan om alle troeven die het te bieden heeft als luchthaven zo optimaal mogelijk te benutten. Op Apron 1 zal in een eerste fase een nieuw logistiek platform worden gebouwd met een initiële oppervlakte van 45,000m2. Dit platform zal volledig ten dienste staan van de aircargo activiteiten en zal de verdere groei van de cargoactiviteiten ondersteunen.

General Aviation & onbemande vliegtuigen (drones)

In Mei 2019 werd een nieuwe business terminal geopend, namelijk NSAC (North Sea Aviation Club).  Al deze investeringen werden door een privé-investeerder gedragen die het luik van ‘general aviation’ integraal zelf uitbaat.  Bovendien wordt er hard gewerkt aan het uitbouwen van een Droneport Oostende. De meerwaarde van een Droneport voor Oostende is er omwille van de commerciële toepasbaarheid van onbemande vliegtuigen in diverse sectoren; landbouw, safety & security, bouw, logistiek transport, entertainment, maar vooral ook de nabijheid van de Noordzee biedt een ‘zee van mogelijkheden’. Het marktpotentieel is groot en divers. Dit garandeert op termijn een positieve impact voor de gehele Oostendse regio. Een samenwerkingsverband met diverse stakeholders biedt zich aan. De komende maanden wordt dit project verder uitgewerkt.