Internationale Luchthaven Oostende-Brugge
Vlucht Tijd Bestemming Terminal Status
TB3131 07:35 SHARM EL SHEIKH
TB3131 07:35 HURGHADA
TB1071 08:00 MALAGA
Vlucht Tijd Herkomst Terminal Status
TB1072 21:20 MALAGA Geland om 21:00
TB1802 22:35 TENERIFE Geland om 22:47
TB3132 20:35 HURGHADA
TB3132 20:35 SHARM EL SHEIKH
TB1072 21:55 MALAGA

De Internationale luchthaven Oostende-Brugge maakt deel uit van de Franse groep Egis en bestaat uit een LEM-LOM beheersstructuur. Hierbij staat Egis in voor de commerciële uitbating van de luchthaven (LEM), de overheid (LOM) is verantwoordelijk voor de basisinfrastructuur.

Een belangrijk deel van de activiteiten van de luchthaven zijn gericht op vrachtvervoer. Naast cargovluchten zijn er ook lijnvluchten. Touroperator TUI biedt vluchten aan naar 23 Europese bestemmingen. De luchthaven staat eveneens ter beschikking voor privétoestellen, zakenreizen en ad hoc vluchten.

Waarom kiezen voor luchthaven Oostende-Brugge?

Vanuit Oostende kunt u maar liefst 23 verschillende zonbestemmingen aanvliegen. Zowat elke belangrijke vakantieregio aan de Middellandse Zee en de Canarische Eilanden steekt in het aanbod. Touroperator TUI zorgt voor een onberispelijke begeleiding zodat uw vakantie al in West-Vlaanderen kan beginnen.

Oostende biedt bovendien alle voordelen van een regionale luchthaven. Uw kinderen zullen blij zijn dat ze vlug kunnen inchecken, de parking slaat geen gat in uw budget en ook van files zult u in Oostende geen last hebben.

Uw vakantie zal nog nooit zo zorgeloos begonnen zijn…

Zomerbestemmingen 2019:

 • Alicante
 • Almeria
 • Antalya
 • Bodrum
 • Burgas
 • Chania
 • Corfu
 • Djerba
 • Enfidha
 • Eskisehir
 • Faro
 • Heraklion
 • Hurghada
 • Ibiza
 • Izmir
 • Kos
 • Malaga
 • Las Palmas
 • Palma de Mallorca
 • Rhodos
 • Sharm el Sheikh
 • Tenerife
 • Varna

Korte geschiedenis

De oorsprong van de luchthaven van Oostende voert terug naar het vliegveld van Stene. Het is niet precies bekend wanneer de eerste vluchten plaatsvonden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het vliegveld van Stene al in gebruik als start- en landingsbaan voor militaire vluchten. Toen Sabena in 1923 werd opgericht, vertrok de eerste vlucht naar Engeland vanuit Oostende. Toen het aantal vluchten toenam, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog het vliegveld verplaatst naar het toenmalige Raversijde/Middelkerke. Daar werd het na de oorlog omgebouwd tot een internationale luchthaven. Toch duurde het nog tot 1968 voor de oude omgebouwde boerderij die gebruikt werd als luchthavengebouw plaatsmaakte voor een nieuw luchthavencomplex. Omdat straalvliegtuigen langere landingsbanen nodig hadden, startte men in 1975 met de uitbreiding van de landingsbaan tot de huidige lengte van 3200 meter. Deze werken werden voltooid in 1976.

In de eerste decennia van haar bestaan was de luchthaven van Oostende gespecialiseerd in het vervoer van passagiers van en naar Engeland. Maar toen het aantal passagiers afnam, begon de luchthaven zich meer en meer te concentreren op goederenvervoer. Naast algemene vracht behandelt de luchthaven ook ‘perishables’, beperkt houdbare goederen. Tegenwoordig vormen bederfelijke goederen zoals groenten en fruit uit Egypte, vis uit Oeganda en Tanzania en bloemen uit Kenia en Zuid-Afrika de belangrijkste binnenkomende goederen op de luchthaven van Oostende. Daarom werd op 6 oktober 2003 de nieuwe Aerofresh Perishable loods geopend, die 300 ton bederfelijke goederen aankan.

In 2004 werd de procedure opgestart voor de bouw van een eerste nieuwe loods langs de Torhoutsesteenweg. Deze nieuwe vrachtloods van 4000 m² is in juli 2006 voor het eerst in gebruik genomen door de cargoluchtvaartmaatschappij MK Airlines. Op 6 september 2006 werd de nieuwe loods plechtig geopend. Tezelfdertijd werd ook Apron 1 (de nieuwe inschepingsvloer langs de Torhoutsesteenweg) officieel in gebruik genomen. De bouw van bijkomende loodsen zou nieuwe, luchthavengebonden bedrijven kunnen aantrekken. De gronden aan de Rolbaanstraat worden hiervoor door de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) ontwikkeld. Het aantrekken en het verlies van MK Airlines heeft een grote impact gehad op de vrachtcijfers van de luchthaven.

In 2003 trok de luchthaven Ryanair aan om ook het passagiersvervoer in Oostende uit te bouwen. Op 1 mei 2003 opende deze luchtvaartmaatschappij een route tussen Oostende en Londen-Stansted, die al in december 2003 werd opgeschort. Door de opstart van deze route kreeg de luchthaven ook haar huidige naam: Ostend-Bruges Flanders International Airport. Ondertussen groeide touroperator TUI (voormalig Jetair) van vijf bestemmingen in 2003 naar 21 bestemmingen in 2017.

Tot 27.10.2014 werd de Internationale Luchthaven Oostende-Brugge verder uitgebaat door het Vlaamse Gewest. Maar op 27 oktober 2014 werd de nieuwe beheersvorm LOM-LEM (LOM: luchthavenontwikkelingsmaatschappij & LEM: luchthavenexploitatiemaatschappij) van kracht. Daarbij staan het privébedrijf Egis en de Vlaamse overheid gezamenlijk in voor de uitbating van de Oostendse luchthaven. Met de nieuwe beheersstructuur kwam er een partnerschap tot stand tussen de overheid, die verantwoordelijkheden opneemt inzake de basisinfrastructuur van de luchthaven (de ‘luchthavenontwikkelingsmaatschappij’ of LOM), en het privébedrijf Egis dat in de eerste plaats zal instaan voor de exploitatie van de luchthaven (de ‘luchthavenexploitatiemaatschappij’ of LEM).
De luchthaven heeft een totale oppervlakte van ongeveer 350 hectare (waarvan ruim 292 hectare airside) en beschikt over een landingsbaan van 3200 meter lang en 45 meter breed met oriëntatie 26/08. De luchtverkeersleiding is in handen van Belgocontrol. De verkeerstoren op de luchthaven van Oostende staat ook in voor het vliegverkeer in de Terminal Area zone (TMA-zone) boven Oostende tot 9500 voet.

OST ancien

Airlines


CEO Marcel Buelens op de koffie bij Radio 1 (2:21:06-2:29:06 en 2:34:50 – 2:48:45) Klik op onderstaande link om het integrale fragment te beluisteren

https://bit.ly/2QW53Vo