Internationale Luchthaven Oostende-Brugge
Datum Vlucht Tijd Bestemming Terminal Status
No Flights
Datum Vlucht Tijd Herkomst Terminal Status
No Flights

De Internationale luchthaven Oostende-Brugge is eigendom van de Franse groep Egis en bestaat uit een LOM-LEM management structuur. Hierbij staat Egis in voor de commerciële uitbating van de luchthaven (LEM), de overheid (LOM) is verantwoordelijk voor de basisinfrastructuur.

Een belangrijk deel van de activiteiten van de luchthaven is gericht op vrachtvervoer. Naast cargovluchten zijn er ook lijnvluchten. Luchtvaartmaatschappij TUI fly biedt vluchten aan naar 22 bestemmingen. De luchthaven staat eveneens ter beschikking voor privétoestellen, zakenreizen en ad hoc vluchten.

Waarom kiezen voor luchthaven Oostende-Brugge?

Vanuit Oostende kunt u naar maar liefst 22 zonbestemmingen vliegen. Zowat elke belangrijke vakantieregio aan de Middellandse Zee en de Canarische Eilanden steekt in het aanbod. 

Luchthaven Oostende-Brugge biedt bovendien alle troeven van een regionale luchthaven.

  • Gemakkelijk bereikbaar en dichtbij
  • Democratische parkingprijzen
  • Korte wandelafstanden doorheen de luchthaven
  • Snelle check-in en vlotte security check
  • Punctuele vertrekken

Uw vakantie zal nog nooit zo zorgeloos begonnen zijn.


De geschiedenis

De oorsprong van de luchthaven van Oostende voert terug naar het vliegveld van Stene. Het is niet precies bekend wanneer de eerste vluchten plaatsvonden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het vliegveld van Stene al in gebruik als start- en landingsbaan voor militaire vluchten. Toen Sabena in 1923 werd opgericht, vertrok de eerste vlucht naar Engeland vanuit Oostende. Toen het aantal vluchten toenam, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog het vliegveld verplaatst naar het toenmalige Raversijde/Middelkerke. Daar werd het na de oorlog omgebouwd tot een internationale luchthaven. Toch duurde het nog tot 1968 voor de oude omgebouwde boerderij die gebruikt werd als luchthavengebouw plaatsmaakte voor een nieuw luchthavencomplex. Omdat straalvliegtuigen langere landingsbanen nodig hadden, startte men in 1975 met de uitbreiding van de landingsbaan tot de huidige lengte van 3200 meter. Deze werken werden voltooid in 1976.

In de eerste decennia van haar bestaan was de luchthaven van Oostende gespecialiseerd in het vervoer van passagiers van en naar Engeland. Maar toen het aantal passagiers afnam, begon de luchthaven zich meer en meer te concentreren op goederenvervoer. Naast algemene vracht behandelt de luchthaven ook ‘perishables’, beperkt houdbare goederen. Tegenwoordig vormen bederfelijke goederen zoals groenten en fruit uit Egypte, vis uit Oeganda en Tanzania en bloemen uit Kenia en Zuid-Afrika de belangrijkste binnenkomende goederen op de luchthaven van Oostende. Daarom werd op 6 oktober 2003 de nieuwe Aerofresh Perishable loods geopend, die 300 ton bederfelijke goederen aankan.

In 2004 werd de procedure opgestart voor de bouw van een eerste nieuwe loods langs de Torhoutsesteenweg. Deze nieuwe vrachtloods van 4000 m² is in juli 2006 voor het eerst in gebruik genomen door de cargoluchtvaartmaatschappij MK Airlines. Op 6 september 2006 werd de nieuwe loods plechtig geopend. Tezelfdertijd werd ook Apron 1 (de nieuwe inschepingsvloer langs de Torhoutsesteenweg) officieel in gebruik genomen. De bouw van bijkomende loodsen zou nieuwe, luchthavengebonden bedrijven kunnen aantrekken. De gronden aan de Rolbaanstraat worden hiervoor door de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) ontwikkeld. Het aantrekken en het verlies van MK Airlines heeft een grote impact gehad op de vrachtcijfers van de luchthaven.

In 2003 trok de luchthaven Ryanair aan om ook het passagiersvervoer in Oostende uit te bouwen. Op 1 mei 2003 opende deze luchtvaartmaatschappij een route tussen Oostende en Londen-Stansted, die al in december 2003 werd opgeschort. Door de opstart van deze route kreeg de luchthaven ook haar huidige naam: Ostend-Bruges Flanders International Airport. Ondertussen groeide touroperator TUI (voormalig Jetair) van vijf bestemmingen in 2003 naar 22 bestemmingen in 2019.

Tot 27.10.2014 werd de Internationale Luchthaven Oostende-Brugge verder uitgebaat door het Vlaamse Gewest. Maar op 27 oktober 2014 werd de nieuwe beheersvorm LOM-LEM (LOM: luchthavenontwikkelingsmaatschappij & LEM: luchthavenexploitatiemaatschappij) van kracht. Daarbij staan het privébedrijf Egis en de Vlaamse overheid gezamenlijk in voor de uitbating van de Oostendse luchthaven. Met de nieuwe beheersstructuur kwam er een partnerschap tot stand tussen de overheid, die verantwoordelijkheden opneemt inzake de basisinfrastructuur van de luchthaven (de ‘luchthavenontwikkelingsmaatschappij’ of LOM), en het privébedrijf Egis dat in de eerste plaats zal instaan voor de exploitatie van de luchthaven (de ‘luchthavenexploitatiemaatschappij’ of LEM).
De luchthaven heeft een totale oppervlakte van ongeveer 350 hectare (waarvan ruim 292 hectare airside) en beschikt over een landingsbaan van 3200 meter lang en 45 meter breed met oriëntatie 26/08. De luchtverkeersleiding is in handen van skeyes. De verkeerstoren op de luchthaven van Oostende staat ook in voor het vliegverkeer in de Terminal Area zone (TMA-zone) boven Oostende tot 9500 voet.

OST ancien